Att Scanna Foton

Tagged:  
[Author's note: This article is also available in English]
 

Det är inte särskilt svårt att förvandla dina gamla fotografier, diabilder, negativ och filmrullar till digitala filer. Du kan köpa en lämplig scanner och göra det själv, eller så kan du använda en av de många pålitliga skanningfirmor som finns. Fotografiskt material kan skannas med olika upplösningar och sparas i flera olika digitala format.

I den här artikeln tar vi en titt på skanningsmöjligheter du har för varje typ av material, och ger dig råd om vilken skanningsupplösning och filformat du ska välja beroende på hur du vill använda de digitaliserade bilderna/filmerna.

 

Innehåll

professionella fotoskanningsfirmor

gör det själv - att köpa en egen scanner

användbar scanningteknik och olika alternativ

pappersfoton - scanningtips

film och negativ - scanningtips

diabilder - scanningtips

dpi, upplösning och filformat

 

 

professionella fotoScanningfirmor

Om du inte vill köpa en scanner själv, det enklaste alternativet är att använda en scanningtjänst. Här i Sverige finns flera företag som du kan skicka dina foton, film, negativ och diabilder och få dem överförda på digitala filer.

Det finns också skanningtjänster i andra länder i Europa som erbjuder en relativt snabb behandling.

Naturligtvis måste du skicka ditt material till dem, så om du värderar dina bilder och filmer högt kan det vara klokt att skicka dem med rekommenderat post!

Företag som erbjuder skanningtjänster delas in i två kategorier: enklare och professionell smart skanner som innehåller teknik som automatiskt tar bort mindre damm och repor och korrigerar bleknade bilder. Professionella scanningsföretag erbjuder tilläggstjänster såsom färgkorrigering och retuschering för hand.

Fördelen med de enklare scanningtjänsterna är att de är snabba och billiga. De är förmodligen tillräckligt bra om du bara har familjebilder.

Om du är en professionell fotograf eller om du har några fina fotografier som kräver särskild uppmärksamhet så kanske en enklare skanningtjänst inte tillgodoser dina behov. Om du går till en professionell skanningtjänst, måste du räkna med att betala mer - ibland mycket mer.

Vi rekommenderar inte något särskilt företag som utför enklare scanning (även om du kan hitta länkar på denna sida som kommer att leda dig till ett lämpligt bolag).

Om du hittar ett företag som utför enklare scanning som du är nöjd med, skriv gärna en kommentar längst ner på denna sida och berätta om dina erfarenheter.

Följande företag är professionella skanningföretag i Sverige (företag är välkomna att beskriva vilka tjänster de erbjuder genom att posta en kommentar till denna sida). 

Crimson AB, Stockholm

Brännkyrkagatan 80-82,
(vid Zinken)
Box 17 184
104 62 Stockholm
Öppet: mån-fre 09 – 17
http://www.crimson.se
info@crimson.se
Tel: 08 429 29 29
 

Odenlab, Stockholm

Norrtullsg/Vidargatan 2,
11327 Stockholm
Öppet: Mån-Fre 10 – 18:30, Lör 11 – 15:30
http://www.odenlab.se
info@odenlab.se
Tel: 08 790 50 00
 

Spectravision, Örebro

Boställsvägen 1,
702 27 Örebro
http://www.spectravision.se
info@spectravision.se
Tel: 019 27 00 40

Dessa scanningföretag kan skanna dina bilder i olika upplösningar och producera digitala filer i olika format i olika media (mer om detta senare).

 

 

Göra det själv - Köpa din egen skanner

Det finns många scanners på marknaden som är särskilt bra för skanning av fotografier, diabilder och negativ. Men inte alla scanners kan skanna alla typer av fotografiskt material, och vissa kan inte skanna till den kvalitet du behöver, så försäkra dig om att du kan returnera skannern om den inte fungerar som du förväntat dig .

Kamerabutikerna är förmodligen inte det bästa stället att köpa på eftersom de kommer att debitera dig fullt pris för dem, och tar ogärna dem i retur. Om du köper från en specialbutik,  kontrollera dess policy om återköp innan du lämnar över dina pengar.

Om du bara vill skanna utskrifter (fotografier på papper), är den goda nyheten att du bara behöver en flatbäddsskanner, och nästan alla modeller kan göra jobbet, även de billigare varianterna.

Om du vill skanna film, negativ eller diabilder, kan du välja antingen en flatbädd som har särskilda egenskaper som gör att de kan klara av film eller välja en speciell filmscanner.

 

En av de billigaste scanners du kan köpa är Epson Perfection V300 Flatbed Scanner. Jag har alltid tyckt om Epson-produkter, särskilt deras gamla skrivare, eftersom de alltid är robusta och välgjorda. Denna scanner kan scanna film upp till 4800 punkter per tum (dpi). Med den inbyggda enhet en för transparent material kan du scanna sex fyra diabilder eller sex ramar negativ i taget. Skannern minimerar effekterna av damm och repor och kommer med en lättförståelig  programvara för färgåterställning. Du hittar den här scannern för mindre än 1000 kr om du letar runt lite.
 


Epson B11B193081 Perfection V300 Photo Scanner

 

Prints: BRA

35 mm diabilder: OK

Större format film: BRA

Färg negativa: OK

Image of Epson B11B193081 Perfection V300 Photo Scanner

HP har också ett fint utbud av skannrar som kan användas för att konvertera dina gamla foton, diabilder, negativ och film till digitala filer. Liksom Epson V300, kan HP ScanJet 4850 Photo Scanner skannar upp till 4800 dpi och tar också bort damm och repor. Den kan ta bort repor, återställer blekta färger och ta bort röda ögon. Vissa tycker att HPs mjukvara är alltför komplicerad, men annars är den här scannern omtyckt. Denna scanner kostar ca 1000 kr.
 


HP Scanjet 4850 Photo Scanner (L1950A#B1H)

 

Prints: BRA

35 mm diabilder: OK

Större format film: BRA

Färg negativa: OK

Image of HP Scanjet 4850 Photo Scanner (L1950A#B1H)

I den övre delen av marknaden finns Nikon Coolscan V ED Film Scanner som är en högkvalitativ skanner som använder Digital ICE teknik för att avlägsna damm och repor från ytan. Den har bra linser, och ger hög upplösning på skannat material med bra kontrast, färger och skärpa. Den kan skanna både 35 mm diabilder och negativ (men inte pappersfotografier eller större filmformat). Flera bildredigeringsprogram levereras med skannern.  Coolscan säljs för runt 5000 Kr men kan vara svåra att hitta i Sverige Du kan behöva gå till en fotospecialist för att hitta den.

 


Nikon CoolScan V LS-50 ED 35mm Film Scanner (4000 DPI)

Prints: ingen
35 mm diabilder: EXCELLENT (men se Kodachrome frågor under Film Scanning Tips).
Större format film: ingen
Färg negativa: EXCELLENT

Image of Nikon CoolScan V LS-50 ED 35mm Film Scanner (4000 DPI)

Tillägg

De flesta Scanners kommer med ett enkelt sätt att enkelt hantera 35 mm diabilder och negativ. HP kallar detta en adapter för transparenta material (TMA) och andra tillverkare erbjuder liknande lösningar.

Om du är osäker, fråga din återförsäljare hur Flatbäddsscannern kan anpassas för dina diabilder och negativ.

Vissa bildläsare kan söka igenom så många som 32 bilder på en gång och kommer att dela upp dem i separata filer åt dig, detta gör det möjligt att behandla en hel del diabilder eller negativ på en gång.

Återigen är det värt att kontrollera hur skannern klarar av att hantera dina diabildsarkiv. Scanners kan även krångla när det gäller scanning av oskurna negativ eller positiv film.

Om du har råd med det och har mycket film som du vill konvertera till digitala media kommer du antagligen att titta på en scanner som kommer med en adapter för filmrullar. Dessa finns tillgängliga för vissa avancerade scanners, men du bör räkna med att betala runt 5000Kr för denna typ av "feeder".

 

 

Användbara Scanning Teknologier

Många skannrar dessa dagar använder Digital ICE teknik. Denna teknologi detekterar skickligt avvikelser i ytan som smuts, fingeravtryck och repor samt förbättrar de flesta scans. Digital ICE fungerar bra på färg negativ och positiv, men inte Kodachrome. Ektachrome funkar bra.

Även Digital ICE kan ta bort repor ytan, kommer den inte bort djupa repor i filmen och om du vill ha perfektion du kommer att behöva några ytterligare trycka upp att göra, antingen själv eller genom labbet. Detta är förmodligen något du inte behöver oroa dig för om du inte är en professionell fotograf. Dessutom arbetar Digital ICE Bara på färgfilm, det fungerar inte i normal svartvit film.

En liknande teknik är en kost som du kan hitta på vissa Canon Scanners. Detta har fått blandade recensioner, och flera fotografer har klagat över oönskade artefakter och ett allmänt uppmjukning av bilden på höga inställningar. Eftersom Canon sovstolar, flatbeds är billigare än speciella filmscanners det kanske säger mer om kvaliteten på skannern än om själva tekniken.

De flesta scanners använder LED-ljuskällor dessa dagar, men ljuskällan doesnt verkar ha större effekt på skanningskvalitet så var inte vilseledas av påståenden om bättre lampa teknik. Det viktiga här är hur bra bilderna.

Vissa bildläsare automatiskt bort röda ögon, även om det inte alltid lyckas. De kan också återställa blekta färger eller oönskade toning, eller automatiskt förbättra färg i mörka områden.

Om du inte du är nöjd med resultatet av dessa automatiska korrigeringar (eller aldrig tagit ett dåligt foto), se till att du kan stänga av dessa funktioner av.

 

 

bild Scanning tips

För skanning utskrifter (bilder på standard fotopapper) behöver du bara en billig flatbäddsskanner. Den 6 x 4 "utskrifter som du får från dig grannländerna fotolabb är sällan trycks med en upplösning på mer än 300 bläck punkter per tum (dpi) och det innebär att det är ingen idé att försöka scanna dem med en högre upplösning eftersom du kommer inte att förbättra bildkvaliteten eller se något finare detaljer, och det bara kommer att ta mycket längre tid att göra sökningen.

Merparten av den tid du behöver inte ens att skanna med 300 dpi: du kan få samma kvalitet genom att skanna på 150-200dpi.

Nästan alla skannrar är tillräckligt bra för att få jobbet gjort dessa dagar, särskilt om du bara skannar semesterbilder.

Titta på en Epson eller HP Flatbäddsscannern om du vill ha kvalitet till ett lågt pris. Epsons "V"-tjänsterna verkar särskilt solid och kan förmodligen göra allt du behöver och mer. De 300 dpi hindret för vanliga utskrifter är inte något man kan ta sig runt.

Scanning i tryck på mer än 300 dpi kommer inte att ge några fler detaljer, och om du vill få dina utskrifter blåses upp till en större storlek du kommer bara sluta med ett större tryck som verkar suddigare än originalet. Av denna anledning är många människor besvikna när de får sina utskrifter skickas iväg för att blåsas upp till en större storlek, men inte felet med fotolabb, men då med tryck.

Vissa äldre svartvita utskrifter som gjordes av kontakt utskrift från stora negativ kan ge mer ingående, och kan skannas med framgång i högre upplösningar. Om du har denna typ av utskrifter du experimentera med skanning med högre upplösning, säger 600 dpi - men räkna med att vänta längre på genomsökningen att slutföra.

Vissa Scanners komma med program som "slipar" den digitaliserade bilden. De gör detta genom interpolering mellan pixlarna i bilden och spåra konturer. Däremot kan en scanner förstår inte vad som inte finns, så det resulterande vass bilden inte kan avslöja vad du förväntar dig, och ibland oönskade föremål visas.

 

 

Film och Negativa Scanning tips

Film och negativ, till skillnad utskrifter, är utformade för att bli större. Också, scanning film, negativ och diabilder skiljer sig från scanning skriver eftersom ljuset måste lysa igenom, inte reflekteras från det som är gjort för utskrifter eller dokument.

Integrerad flatbäddsskanner tillverkare har kommit med olika lösningar på detta problem, men den absolut vanligaste är att använda en andra lampa i locket på skannern för skanning utskrifter. Vanligtvis finns det en inställning någonstans som gör att du kan växla från reflekterande scanning (för utskrifter) till scanning av film och negativ skanning.

Alternativt kan du köpa en egen film scanner (som inte kommer att hantera utskrifter). De ser ut skiljer sig från traditionella Scanners, och kommer att kosta dig mer - ibland mycket mer. Nikon och Minolta är de märken som letar efter, men om du tänker på en scanner i den änden av marknaden har du förmodligen redan vet mer än jag kan berätta för er.

För 60 x 70mm filmformat en medelhög till hög-slut Flatbäddsscannern ger bra resultat. Om du vill skapa 300 dpi utskrifter på 20 x 25 cm, scanna din film på runt 1200 dpi. Att göra samma sak med 35 mm diabilder, scanna på 4800 dpi. Observera dock att det finns speciella scanners bild (och matare) som förmodligen kommer att ge bättre resultat.

 

 

Diabilder Tips

God Scanners kan användas för att skanna 35 mm diabilder. Sök efter en scanner som kan göra minst 4800 dpi eller mer.

Sovstolar, flatbeds är inte så bra som dedikerade filmskannrar, och troligen inte kommer att uppfylla professionella, men om du har bilder som du vill digitalisera de kan vara ett bra och relativt billigt alternativ. Ju större film desto bättre Scan kommer att bli.

Skanning tar lång tid för varje bild, särskilt om du skanna med högre upplösning, så om du har mer än en handfull bilder måste du räkna med att ägna flera timmar eller tom dagar till skanningen. Vissa fotolabb erbjuder skanning tjänster för ett par kr per bild, så du bör räkna ut om det verkligen är värt tiden och besväret och kostnaden för att gå ner i scan-det-själv-rutten.

Om du har många bilder som du vill skanna, kan det vara väl värt att investera i ett skjutreglage feeder att gå med skannern. Dessa är vanligen säljs separat och kan kosta nästan lika mycket som själva skannern.

Om du köper en scanner för dina bilder, kolla att se vad utfodring tillbehör finns för det, och hur mycket de kostar.

 

DPI Siffror

Tillverkarna vill annonsera sina skannrar som har en upplösning på ungefär 4800 x 9600 dpi. Ignorera det större antal. Den viktigaste siffran är den lägre, eftersom det är den resolution som avgiften-coupled device (den sak som faktiskt ser din stil eller film) kan upptäcka. Den andra siffran är bara interpolation - dvs scanner maskin-eller programvara bara fyller i de saknade pixlar. Så även om du kan få filer som är 4800 x 9600 från skannern är dess upplösning egentligen bara 4800 x 4800. På denna webbplats citerar jag alltid den lägre siffran.

Om du behöver fler pixlar än genomsökningen du har gjort, bara använda en bra bit av programvara och sampla den digitala bilden.

 

Dynamikområde

Billigare scanners har ett begränsat dynamiskt omfång. Detta innebär att de har svårt att se detaljer i mörka områden av filmen och kan införa slumpmässigt brus (udda blå, grön, röd pixlar).

Det är värt att kontrollera nätet recensioner för att se om dessa effekter noteras för skannern du är intresserad Ju mer du betalar, desto mindre sannolikt är det att du ser dessa typer av problem - det är därför professionella fotografer köpa dyra speciella filmscanners: eftersom de kan se in i djupaste svärta och noga notera vad som finns där. Dynamic range begränsningar är mindre märkbar när du skannar färg negativ.

Igen, som att ni lägger de skannade bilderna är mycket viktig: om du är professionell, du kanske inte blir nöjd med skanningskvaliteten från en billigare scanner.

 

Filformat

Om du bara vill visa dina bilder på din datorskärm eller publicera dem på webben, kan du skanna dem och spara dem som komprimerade JPEG-filer eller PNG-filer. Dessa är de bästa filtyper för fotografier och fungerar väl i alla webbläsare.

Om du är en professionell och vill digitalisera bilderna för ett bestånd byrå, så ska du brukar spara dina filer i okomprimerad, hög kvalitet RGB JPEG-format (dvs. Photoshop nivå 10 eller högre). Kontrollera att filnamnet slutar på. Jpg. Varje fil kommer att vara runt 50MB, så se till att du har tillräckligt med lagringsutrymme för dem.

Vissa organ kommer att acceptera (eller kräva) okomprimerad 8 bit, TIFF-filer, återigen dessa filer kommer att vara runt 50MB i storlek. Detta gör att filer som skall skrivas ut på affischer och skyltar till en rimlig upplösning, och öppnar upp dessa marknader till dig.

Det bara om hoppar den upp. Ämnet för scanning är en enorm, och vi hoppas att denna lilla guide har varit till nytta för dig. Om du tror att vi fick något fel, skicka en kommentar nedan och vi kommer att åtgärda det så snart vi kan.

Samtidigt happy scanning!

(Denna artikel är en i en enstaka serier för hobby-och professionella fotografer. Om du tänker lägga dig digitala bilder till en online lager byrå som www.alamy.com, ägnar en stund åt att läsa vår artikel Keywording Photos for Online Stock Agencies.)

3.133335
Average: 3.1 (30 votes)
 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
 
  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <div> <pre> <address> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <br> <p> <table> <tr> <td> <img>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.